Zobacz wszytkie serwisy JOE.pl
blogiblog4u.pl blogiblogasek.pl katalog stronwjo.pl avataryavatary.ork.pl czcionkiczcionki.joe.pl aliasydai.pl, ork.pl, j6.pl tapety tapety.joe.pl obrazkiobrazki na NK
Online: ---
zdrowie i choroby nieruchomości na mapie
czynniki w klimatyzacji

o klimatyzacji, klimatyzatorach, wentylacji i wentylatorach

klimatyzacja

czynniki w klimatyzacji

Idealny czynnik chłodniczy powinien odznaczać się m.in.: 
•   dużym utajonym ciepłem parowania, 
•   wysoką temperaturą krytyczną, 
•   małą masą cząsteczkową, 
•   dobrą współpracą z powszechnie dostępnymi na rynku olejami mineralnymi, 
•   obojętnością ekologiczną (ODP = GWP = 0), 
•   niepalnością i nietoksycznością. 

Nie ma czynników, które spełniałyby wszystkie powyższe wymagania. Dlatego też dobór czynnika chłodniczego dla serwis separatorów danego zastosowania musi być kompromisem. Największą wadą czynników CFC jest ich małe ciepło parowania. Jednak głównym powodem ich eliminacji są względy ekologiczne. Wobec tego poszukuje się substytutów dla tych substancji. Do niedawna praktycznie jedynym substytutem CFC i HCFC był R 134a - należący do grupy HFC. Jednak czynnik ten odznacza się również wieloma istotnymi niedostatkami. Dlatego też zagadnienia eliminacji czynników CFC, HCFC oraz HFC stały się problemem dużym, trudnym i ważnym, dotyczą bowiem wielu setek milionów małych urządzeń chłodniczych typu domowego i handlowego z R 12 i R 134a, będących w eksploatacji na całym świecie. W poszukiwaniu docelowego czynnika zastępczego typu drop-in (przezbrajanie bez przeróbek) sięgnięto po palne czynniki węglowodorowe i ich mieszanki, a przede wszystkim izobutan (R 600a) oraz propan (R 290). Biorąc pod uwagę dzisiejszą wysoce zaawansowaną technikę hermetyzacji instalacji chłodniczej i obsługującej ją instalacji elektrycznej, scenariusz wycieku i zapłonu czynników węglowodorowych stał się małoprawdopodobny. Dlatego też w małych urządzeniach chłodniczych zdecydowanie postawiono na te właśnie czynniki. Trend ten silnie się zarysował zwłaszcza po roku 1990 i bezustannie rośnie na całym świecie. Obecnie w samej tylko Europie produkuje się ponad 25 mln małych urządzeń chłodniczych z czynnikami węglowodorowymi. Według istniejących prognoz już w roku 2008 roczna światowa produkcja chłodniczego sprzętu domowego i handlowego z użyciem czynników węglowodorowych, ma wynosić około 75 mln sztuk, co stanowić będzie około 85% zapotrzebowania światowego rynku na te urządzenia. Zastosowanie węglowodorów, a zwłaszcza izobutanu, w budowie chłodziarek domowych, należy do dużych osiągnięć techniki chłodniczej w ostatnim dziesięcioleciu. Skoro najwięksi światowi producenci chłodziarek domowych i klimatyzacja  oparli swą dotychczasową wielkoseryjną produkcję na węglowodorach - pośpiesznie przezbrajając produkowane dotąd chłodziarki nie tylko z R 12, lecz także z R 134a na R 600a - oznacza to, że problem został pod każdym względem dogłębnie przebadany i nie ma już wątpliwości co do przydatności węglowodorów jako najlepszych substytutów R 12 i R 134a. Istnieją również prognozy wskazujące, że po wycofaniu z produkcji czynników HFC, małe urządzenia chłodnicze do wszystkich zastosowań, z wyjątkiem chłodziarek i zamrażarek domowych, będą oparte na amoniaku jako podstawowym czynniku chłodniczym. Ta tematyka była już poruszana w kilku poprzednich wydaniach Ch&K. Oprócz węglowodorów czynnikowych, w użycie wchodzi również cyklopentan (C5H10) jako środek spieniający izolację zimnochronną i eliminujący z tego zastosowania szkodliwe dla środowiska czynniki CFC. 


Głosuj (0)
Arkaszka 20:37:11 11/08/2011 [Powrót] Komentuj